srijeda, 9. rujna 2009.

Vlaštica 911m

Vlaštica je brdo ili planina u neposrednoj blizini Dubrovnika. Prije rata je se sjecam kao mjesto gdje bi me roditelji vodili na snijeg kad bi iznenada zaleprsao ponad Dubrovnika, u ratu je Vlastica bila prakticki najvaznija kota ratnih operacija na juznom bojistu i mjesto gdje se ginulo, nakon rata Vlastica je zaboravljeno mjesto u neposrednoj blizini Đubrovnika koje je po nekim izvorima i najminiranija planina u BiH.


Bobovišta


Na uspon se krece od magistralne ceste koja povezuje Dbk sa TB, ali stazu nacelno i necu podrobnije objasnjavat s obzirom da zbog potencijalne minske opasnosti i nije bas neko mjesto za najopustenije planinarenje. Staza nas vodi ponad sela Bobovište, pogled se otvara na Popovo polje, trebinjsku sumu, Leotar, Orijen i Bjelasnicu.




Pogled sa Ilijinog vrha


Prvo se dolazi na Ilijin vrh a potom preko jedne udoline do 911m visokog vrha same Vlaštice.
1992. krecu napadne operacije Hrvatske vojske sa ciljem deblokade Dubrovnika. Vec negdje u svibnju linija je stala u Dubokoj ljutoj pokraj HE Dubrovnik, ali tek krajem listopada 1992. masiv Vlastice bio je oslobodjen. Dotad je na Vlastici bilo vrlo "vruce".




Pogled sa vrha prema Rijeci Dubrovackoj i mostu




Ostaci bliskih borbi




geodetski stup na samom vrhu
















2 komentara:

  1. OD KOGA JE TO OSLOBOĐENA VLAŠTICA? OD MJEŠTANA SRBA KOJI SU I KATASTARSKI VLASNICI OVE PLANINE. I NE ZABORAVITE... VLAŠTICA SE NALAZI U ISTOČNOJ HERCEGOVINI, A NE U HRVATSKOJ KAKO SE ŽELI STVORITI SLIKA OVOM PRIČOM. VI IZ ĐUBROVNIKA I IZ HRVATSKE OVDJE NISTE DOBRODOŠLI, ZBOG ZLOČINA KOJE JE POČINILA HRVATSKA VOJSKA U RATU 1992-1995 TOKOM AGRESIJE NA ISTOČNU HERCEGOVINU (UKLJUČUJUĆI I PLANINU VLAŠTICU, KOJU SPOMENUSTE).

    OdgovoriIzbriši