nedjelja, 1. studenoga 2009.

Prenj - Zelena Glava 1.11.09

Prenj. Prvi dan Studenog na Prenju, definitivno bi se mogao opisati studenim. Doduse nasa epopeja pocela je 31.listopada.
Sa Stankom smo se nasli na OMV crpki na izlazu iz Mostara i pravac Rujista.Na domu je bio tecaj GSS-a, a mi smo se kamionom ili ti ga avionom uputili do Bijelih voda. Dom se obnavlja i moram priznati, bit ce to pravi objekt koliko god meni sator bio drag.
I mi smo dali mali doprinos noseci po 2 madraca na dom.
Plan je bio da stignemo do Jezerca, potom do Vrutka, ujutro se ispenjati na Zelenu Glavu potom se naci na kontejneru sa Stankom.
Krenuli smo udolinom Bijele vode omedjenjom sa hrbatom Kamenac sa Z strane i Sivadijama sa I strane.
Napredujemo do Prijevoja ili Prijevorca gdje nas oplahuju studeni naleti bure.
Uzivamo u pogledu. Slikavamo. Dolazimo u Dolove i pripremamo planove za buducnost, skidanje Osobca koji se strmo nadvio nad nama.
Dolazimo na Jezerca po prvi put. Iznad je Taras.U sklonistu je odlicna ekipa iz Sarajeva.
Po noci ja, Riki i Eno prasimo do vrha Tarasa. Gustamo u nocnim svjetlima Konjica i imamo puni signal na mobitelu.
U sklonistu zafrkancija, a danas je i Noc Vjestica.
Tonemo u noc, a iz naseg malog skromnog pl. sklonista odjekuje simfonija hrkanja.
Ujutro se pozdravljamo sa ekipom i pravac u "dolinu mraza".Dan se tek poceo buditi, hladno je. Napredujemo izmedju Solila i V. Motke pod Otis. Otvara se vedar pogled na Bjelasnicu. Uspjeli smo ubost ovako lijep dan a do jucer je ovdje bila kapa koja je ionako uvijek na ovim vrhovima. Napredujemo. Ostavljamo ruksake. Sa sedla promatram dolinu Tisovice. Meni jako dragu.
Zelena glava danas pada, nailazimo na led u stijeni tocno ispod ferrate koju je Anes ljetos postavio. Na vrhu smo.Gustamo.
Pri povratku napredujemo preko V. Bara. Nismo svratili na kontejner jer ipak moramo odvalit put i do Korcule i na trajekt and so on, tako da se nismo pridruzili ekipi pod Vrsinama.
Pri povratku prko Bijelih voda ekipa shlepa drugi spaher na dom. Zajebancija. Stizemo na Rujista. Pijemo caj. Epopeja zavrsena

avion

Dodo i Riki

Z. glava i Otis pod kapom




Sivadije iz dolova



Taras i Jezerce





Noc vjestica





Matterhorn sa Prenja






Ja i Eno






Bjelasnica se budi


Dolina mraza


Uspon





Ferrata






...a ne znam kako bi opisao, nesto kao mafia na vrhu






sedlo





povratak
Prenj, one of the most beautiful mountains in Dinaric chain. It is not so high but its beauty is into the heights. Its the mixture of wild karst, sharp peaks like those in the Alps and tamed valleys.
Its located between Sarajevo and Mostar. Underneath is the Neretva river. Prenj and Cvrsnica mountain are the sides of magnificent Neretva canyon. The only problem are mines which are leftovers of the damn war from 90is but people, mountaineers are coming back...




























Nema komentara:

Objavi komentar